- De Nederlandse overheid krijgt meer geld binnen dan dat er wordt uitgegeven en de staatsschuld daalt, zo heeft het CBS becijferd.
- De overheid behaalde over de eerste drie kwartalen een overschot van 3 miljard euro; de staatsschuld daalde met bijna 14 miljard euro tot 467 miljard euro.
- Door de afname van de overheidsschuld is de zogeheten schuldquote gezakt tot 45,9 procent, de laagste stand in vijftien jaar.
- Lees ook: EU-landen sluiten akkoord over begrotingsregels uit stabiliteitspact: minder hard bezuinigen en meer ruimte om te investeren
De Nederlandse overheid krijgt meer geld binnen dan dat er wordt uitgegeven. Ook is de schuld van de overheid dit jaar afgenomen, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd.
Volgens het statistiekbureau behaalde de overheid over de eerste drie kwartalen een overschot van 3 miljard euro. Dat is 2 miljard euro meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.
De overheidsschuld nam in de afgelopen drie kwartalen daarnaast met bijna 14 miljard euro af tot 467 miljard euro.
Dat er meer geld binnenkomt dan er wordt uitgegeven, komt niet omdat de overheid erg zuinig is geworden. Zowel inkomsten als de uitgaven lieten een gestage stijging zien. De inkomsten, hoofdzakelijk door belastingen en sociale premies, pakten 26 miljard euro hoger uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit komt neer op een stijging van bijna 9 procent. De uitgaven van de overheid stegen ook sterk, maar met 24 miljard euro iets minder dan de inkomsten.
Hierdoor heeft de overheid in het laatste kwartaal van het jaar nog veel geld om uit te geven. De najaarsnota 2023 van het ministerie van Financiën gaat namelijk uit van een tekort van 18,3 miljard euro voor heel 2023. Volgens het CBS betekent dit dat de overheid in het laatste kwartaal van het jaar nog 21 miljard euro meer zou kunnen uitgeven dan zij aan inkomsten ontvangt.
Nederland voldoet ruimschoots aan Europese norm voor staatsschuld
Door de afname van de overheidsschuld is de zogeheten schuldquote gezakt tot 45,9 procent, de laagste stand in vijftien jaar. Dat betekent dat de omvang van de staatsschuld nu minder dan 46 procent bedraagt van de totale omvang van de Nederlandse economie.
Daarmee voldoet Nederland ruimschoots aan de Europese normen die een maximale schuld van 60 procent van het bruto binnenlands product (bbp) voorschrijven.
De afname van de Nederlandse schuldquote komt voor twee derde door de groei van de Nederlandse economie. De rest is te danken aan de afname van de schuld in euro's.